Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Παιδιατρική υποστήριξη στις φυλακές Ελεώνα


Η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ξεκίνησε στις 29 Σεπτεμβρίου του 2010 εβδομαδιαίες επισκέψεις στις φυλακές Ελεώνα προσφέροντας ιατροφαρμακευτική υποστήριξη στα παιδάκια που βρίσκονται εκεί. Πιο συγκεκριμένα ιατρικό κλιμάκιο που απαρτίζεται από έναν εθελοντή παιδίατρο και διοικητικό προσωπικό που συντονίζει την δράση, προσφέρει πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και -όπου κριθεί αναγκαίο- κάνει παραπομπή σε περαιτέρω διερεύνηση.
Στο πρώτο τρίμηνο λειτουργίας (Οκτώβριος – Δεκέμβριος)  έχουν γίνει 9 επισκέψεις όπου εξετάσθηκαν συνολικά 33 παιδιά, ενώ ο συνολικός αριθμός επισκέψεων ανέρχεται σε 88. Πραγματοποιήθηκαν εμβολιασμοί, δόθηκαν διατροφικές οδηγίες προς τις μητέρες, ενώ τα αποτελέσματα αυτής της παρέμβασης είναι εμφανή καθώς δεν πραγματοποιήθηκε καμία διακομιδή έκτακτου περιστατικού σε Δημόσιο Νοσοκομείο.
Στις φυλακές Ελεώνα βρίσκονται μαζί με τις μητέρες τους βρέφη και νήπια από 0-3 χρονών. Σε κάποιες περιπτώσεις, που αφορούν παιδιά αλλοδαπών γυναικών που κρατούνται  για έλλειψη νομιμοποιητικών εγγράφων, η ηλικία μπορεί να φτάσει μέχρι και 15 ετών.
Τα παιδάκια αυτά, όπως προβλέπει ο νόμος, όταν  συμπληρώσουν τα τρία τους χρόνια, αποχωρίζονται την μητέρα τους είτε για να μείνουν με συγγενικά τους πρόσωπα είτε για  να μεταφερθούν σε κάποιο ίδρυμα όταν δεν υπάρχει συγγενικό περιβάλλον. Η έλλειψη έγκαιρης παιδιατρικής περίθαλψης είχε σαν αποτέλεσμα να γίνονται συνεχώς μεταγωγές στην Αθήνα καθώς δεν υπάρχει παιδιατρικό τμήμα στο Νοσοκομείο της Θήβας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: