Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Λάδια, ακουαρέλες και λέσχη ανάγνωσης


Δίαυλο επικοινωνίας με τον κόσμο εκτός των «τειχών» αποτελούν για τις γυναίκες κρατούμενες οι λογοτεχνικές «συναντήσεις» τους με γνωστούς συγγραφείς στη Λέσχη Ανάγνωσης που έχει δημιουργηθεί μέσα στον χώρο της φυλακής του Ελεώνα Θηβών, αλλά και οι δημιουργίες τους με έργα ζωγραφικής.Οι κρατούμενες, τις δύσκολες ώρες του εγκλεισμού, κατάφεραν να μετατρέψουν τα κελιά σε πυρήνα καλλιτεχνικής έκφρασης αναδεικνύοντας τις υγιείς δυνάμεις που κρύβει η καθεμία από αυτές.
Τα θέματα της ζωγραφικής τους, αν και προέρχονται από τον γκρίζο χώρο της φυλακής, αποπνέουν θετική ενέργεια, χρώματα, φως, παλμό και φαντασία και εστιάζουν στη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και τη θάλασσα.
Τα έργα τους εκτίθενται στο Συνεδριακό Κέντρο της Θήβας (τα εγκαίνια έγιναν στις 21 Νοεμβρίου) και ορισμένα από αυτά βραβεύτηκαν από εικαστικούς καλλιτέχνες.
Το «ταξίδι» των κρατούμενων γυναικών στη ζωγραφική συνδυάζεται με τη συμμετοχή τους στη Λέσχη Ανάγνωσης που έχει δημιουργηθεί στη βιβλιοθήκη του σχολείου της φυλακής.
Εκεί πραγματοποιούνται συναντήσεις έγκλειστων γυναικών με γνωστούς συγγραφείς (όπως η Μάρω Δούκα, η Λένα Διβάνη, η Ιωάννα Καρυστιάνη και ο Γιάννης Ξανθούλης, ο οποίος είχε επισκεφτεί γι' αυτόν τον λόγο τον Ελεώνα στις 30 Νοεμβρίου).
Οι λογοτέχνες κάθε φορά αναλύουν ένα βιβλίο τους και αναπτύσσουν διάλογο σχετικά με το περιεχόμενό του με τις κρατούμενες.
«Αυτή η διαδικασία ανεβάζει τη χαμηλή αυτοεκτίμηση που έχουν οι γυναίκες, καθώς νιώθουν περήφανες που ασχολούνται με αυτές σημαντικοί λογοτέχνες της εποχής μας», δήλωσε στο «Εθνος» ο κ. Κλήμης Πυρουνάκης, διευθυντής του σχολείου της φυλακής.
Η ιδέα του να ιδρυθεί εκεί η Λέσχη Ανάγνωσης έτυχε θετικής ανταπόκρισης (το 2008) από το «Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» (το οποίο προάγει τις ελληνικές τέχνες και τα γράμματα, καθώς και τη ναυτική παράδοση).
Το εν λόγω ίδρυμα κάθε φορά στέλνει στη φυλακή δωρεάν δέκα αντίτυπα βιβλίου ενός συγγραφέα, τα οποία μελετούν κρατούμενες. Ετσι, οι έγκλειστες διαμορφώνουν τη δική τους άποψη πάνω στο περιεχόμενό του εκάστοτε βιβλίου, που αποτελεί στη συνέχεια αντικείμενο διαλόγου με τον συγγραφέα του.
Γ. ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ
«Η αρχική αμηχανία έγινε χαρά...»
O συγγραφέας κ. Γιάννης Ξανθούλης σχετικά με την εμπειρία του από τον Ελεώνα Θηβών μας είπε:
«Στην αρχή όταν πήγα εκεί ήμουν λίγο επιφυλακτικός. Αλλά ξαφνικά βρήκαμε με τις κρατούμενες μία κοινή γλώσσα και μέσα από το χιούμορ είπαμε πράγματα αρκετά σοβαρά και επώδυνα. Για πρώτη φορά πήγαινα σε έναν τέτοιο χώρο με μια ομάδα ανάγνωσης φυλακισμένων αλλά η αρχική αμηχανία έγινε χαρά όταν μου είπαν ότι πέρασαν καλά και ότι ευχαριστήθηκαν από τη συνάντησή μας. Οταν έφυγα από εκεί είχα ελαφρυνθεί. Προσπάθησα να απαλύνω το συναίσθημά μου ότι φεύγοντας αφήνω πίσω κάποιους ανθρώπους που δεν έχουν ελευθερία κινήσεων». Ο κ. Ξανθούλης έμεινε όπως μας είπε πολύ ευχαριστημένος από τον τρόπο που οι κρατούμενες αντιλήφθηκαν και συζήτησαν μαζί του το περιεχόμενο του βιβλίου του «δεσποινίς Πελαγία» (εκδόσεις Τόπος). «Εγώ-πρόσθεσε ο ίδιος- τους εξήγησα την αφορμή που το έγραψα και τους παρουσίασα με έναν πιο ευτράπελο και διασκεδαστικό τρόπο την ευχάριστη πλευρά της ηρωίδας. Το ενδιαφέρον τους ήταν πολύ μεγάλο και ενώ αρχικά είχαν ένα δειλό χαμόγελο τελικά ξεκαρδίστηκαν στα γέλια. Ηταν μια οξύμωρη κατάσταση, καθώς ενώ ήταν πολλά τα δραματικά στοιχεία τελικά εξελίχθηκε ευχάριστα».
Η ΕΚΘΕΣΗ
Λάδια και ακουαρέλες
Η έκθεση ζωγραφικής των γυναικών κρατουμένων περιλαμβάνει εκτός από λάδια και ακουαρέλες, χρηστικά αντικείμενα ζωγραφισμένα στο χέρι, εργόχειρα κ.ά. Τα έργα πωλούνται σε χαμηλές τιμές και τα έσοδα θα κατατεθούν στον ατομικό λογαριασμό της κάθε κρατούμενης που το φιλοτέχνησε για την κάλυψη ατομικών και οικογενειακών οικονομικών αναγκών.
Πρόκειται για την 2η έκθεση έργων τέχνης του καταστήματος κράτησης των φυλακών του Ελεώνα (η 1η είχε γίνει πέρυσι με επιτυχία). Κατά την τελετή εγκαινίων -στις 21 Νοεμβρίου- η επιτροπή βράβευσης που αποτελούνταν από τους εικαστικούς καλλιτέχνες Αλέξανδρο Κόκκινο, Κων/νο Αγγέλου και Αργυρώ Κακουλάκη επέλεξε τελικά τη βράβευση 13 κρατουμένων για το σύνολο του έργου τους. Από αυτά στα τρία πρώτα έργα αντιστοιχεί χρηματικό έπαθλο 500 ευρώ στο καθένα, ενώ στα υπόλοιπα δέκα χρηματικό έπαθλο 250 ευρώ στο καθένα. Το πρώτο βραβείο δόθηκε στην Τ., η οποία στο μεταξύ αποφυλακίστηκε και στη συνέχεια? πήγε τρέχοντας να γραφτεί σε πανεπιστήμιο της Κρήτης (Τμήμα Κοινωνιολογίας), στο οποίο πέρασε φέτος δίνοντας εξετάσεις ενώ ήταν κρατούμενη. Τα χρηματικά έπαθλα αποτελούν χορηγία φορέων, επιχειρήσεων, ιδιωτών κ.λπ. Επίσης η Χ.Ε.Ν., ο Δήμος Θήβας και αλυσίδα πολυκαταστημάτων ψυχαγωγίας ανέλαβαν το λειτουργικό κόστος διοργάνωσης της έκθεσης.
Αναδημοσίευση από το Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: